top of page

Nieuws

'Archeologische vonsten' 

maart 2015

 

Afgelopen zaterdag (14 maart) hebben we een straatje gelegd voor het motorhok. Een week ervoor hadden we al een put gegraven, maar die bleek niet diep genoeg. Bij het dieper graven stuitten we op een halve maalsteen (blauwe steen) van ongeveer 5 á 8 cm dik (een heel dunne dus). Aan een merkteken konden we opmaken dat dit ooit een loper is geweest die later als ligger heeft gediend. Na wat puzzelen (de steen lag in stukken) hebben we hem opgenomen in het nieuwe straatje. Naast de steen kwamen ook nog een stuk bladveer en een aantal raamgewichten omhoog. Toch een veelzijdige hobby hé, molenaar, stratenmaker archeoloog...

Derde molenrubriek in het Kompas

25 maart 2015

 

In de derde molenrubriek in het kompas van woensdag 25 maart 2015 verteld Fred de Rooij, molenaar op de Oostmolen te Mijnsheerenland, iets over het ontstaan en de bewoning van zijn molen. 

 

 

Fruit uit eigen tuin

28 maart 2015

 

Ze waren onmisbaar op elk molenerf: fruitbomen. Sinds afgelopen zaterdag (28 mrt) staan er twee laagstam perenboompjes in het talud van de dijk bij de molen. Laagstambomen zijn uitermate geschikt om bij molens geplant te worden. Door hun geringe hoogte vormen ze, mits ze goed onderhouden worden, geen bedreiging voor de molenbiotoop.

 

Naast een goede windvang en geringe begroeiing en bebouwing rond de molen, behoren ook hagen en fruitbomen bij het begrip molenbiotoop. Zij vormen immers de natuurlijke (historische) omgeving rond de molen.

Na 61 jaar weer een tweede steen

20 oktober 2016

 

Een memorabele dag: na 61 jaar heeft de molen weer een tweede paar maalstenen! Met fantastische hulp van Schotgroep en de Restauratiewerkplaats Schiedam zijn vandaag de oude 'voerstenen' van de Windlust in Westmaas verplaatst naar onze molen. En dat is nogal wat, want twee loodzware maalstenen laten zich niet gemakkelijk verplaatsen. Vele handen maken licht werk, maar veel takels gelukkig ook. Binnen drie uur lagen beide stenen weer op de plaats van een vroeger koppel maalstenen die in 1955 tijdens de restauratie zijn verwijderd.

 

Functioneel worden ze niet meer, maar ze bieden een ideale mogelijkheid om het groevenpatroon (scherpsel) eens beter te bekijken.

bottom of page